home    Nederlands

Bimetaal schakelaars en springende Klixon

Uitzetting van metalen bij verwarming

springende-Klixon_files/ganot-537t.jpg springende-Klixon_files/DSC_0158cropped.JPG
Alle metalen zetten uit bij verwarming. Zachte metalen als lood zullen gewoon vervormen maar hardere metalen als ijzer en koper doen dat nauwelijks en kunnen bij verwarming en afkoeling met grote kracht uitzetten en krimpen.
Daarvan wordt gebruik gemaakt bij klinknagelverbindingen. De klinknagel wordt gloeiend heet vastgehamerd en na afkoelen zitten de aan elkaar geklonken platen, brugpijlers of scheepsonderdelen muurvast aan elkaar. Het is de traditionele manier om waterdichte stoomketels te maken.

Thermometers en temperatuurcompensatie

springende-Klixon_files/ganot-559t-t-1deg.jpg Niet alle metalen zetten even sterk uit. Daarvan wordt op twee manieren gebruik gemaakt. Je kunt het gebruiken om de termeratuur te meten, als bij de bekende oventhermometer en je kunt een constructie maken waarvan de lengte niet van de temperatuur afhangt. Dat is belangrijk voor slingeruurwerken.

Toepassingen van bimetaal

springende-Klixon_files/bimetaal.jpg Vaak wordt het verschil in uitzettingscoëfficient gebruikt in de vorm van twee dunne op elkaar gesoldeerde of gelaste metaalplaatjes.
We noemen dat bimetaal. Het voordeel is dat door de hefboomwerking de beweging bij verwarming (of afkoeling) veel groter is dan bij een eenvoudige metalen staaf.
Door het bimetaal een slimme vorm te geven kun je er bovendien voor zorgen dat het bimetaal plaatje bij een bepaalde temperatuur omklapt. Zo wordt het veel toegepast in elektrische schakelaars.
Zie voor industriële toepassingen
http://www.sensata.com/support/klixon-aircraft.htm
Door ook nog een verwarmingsspiraaltje in het circuit op te nemen kun je een eenvoudige en betrouwbare knipperlichtinstallatie maken.

Demonstratiemodel: Klixon

Metappa een fabriek die bimetaalschakelaars en dergelijke maakte, inmiddels onderdeel van Texas Instruments Sensors & Controls onder de nog steeds bestaande naam Klixon , had als relatiegeschenk een holle 'button'.
Door hem warm te maken blijft hij in een omgeklapte stand staan om bij afkoelen met een knal een halve meter de lucht in te springen.
springende-Klixon_files/klixon-hand.jpg springende-Klixon_files/klixon-rust.jpg springende-Klixon_files/klixon-heet.jpg
home (English)    Nederlands